Siirry pääsisältöön

Muskareissa syksyllä ja elokuussa by Johanna

 Jokainen poijulainen osallistuu kerran viikossa muskariin. Tavalliset ryhmät on kuitenkin muskareissa jaettu kahtia (paitsi Vasoilla), joten muskariryhmiä on seitsemän. Vasoille, Laamoille ja Alpakoille on suunniteltu joka kuukaudelle omat tunnit, jotka perustuvat kyseisen ryhmän käyttämään Aistiseikkailu-materiaaliin (Aistiseikkailu 1-3). Guanakoilla tunnin pohjana ovat heidän käyttämänsä eri materiaalit. Tunti muodostaa ryhmissä tarinan, jota musisoidaan yhdessä. Kaikki ryhmät tutustuvat tänä vuonna Minna Lappalaisen kehittämään laulupiirtämiseen.
Tunnin kulun ennakoitavuus on lapsille tärkeää, joten joka kerta alkaa samalla alkulaululla ja päättyy samaan loppulauluun. Yleensä muutkin tekemiset toistuvat tietyn kaavan mukaan. Kuukauden ensimmäinen muskarikerta menee yleensä lauluihin tutustuessa. Seuraavalla kerralla lempisävelmät nousevat esiin ja viimeisillä kerroilla lapset ovat yleensä hyvin aktiivisesti mukana laulaen, soittaen, liikkuen ja kuunnellen. Suunnitelma saattaa kuukauden aikana muuttua paljonkin lasten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Joskus toteutamme ex tempore -toiveita, kun taas toisella kerralla kuljemme musiikkiretken läpi aivan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Pienimmät kanteleensoittajat harjoittelevat syksyllä oikeaa soittoasentoa, kanteleen käsittelyä, näppäilysäestystä yhdellä ja kahdella kielellä yhteisessä sykkeessä sekä vähitellen myös mansikkasointua. Loruilemme myös soitinlorua "Tikka puuta koputtaa", mikä löytyy Poijun Facebook-sivulta videona (4.9.2019).
Isommat kanteleensoittajat jatkavat yhteissoiton parissa. Harjoittelemme mm. eri marjasointuja ja niiden vaihtamista (helpommin sanottu kuin tehty, kun pyrkimyksenä on vaihtaa niitä yhtä aikaa) sekä erilaisia säestyskomppeja ja näppäilysäestyksiä. Soitettavia kappaleita valitsen ryhmän kiinnostuksen kohteista ja muskarin sen kertaisesta aiheesta. Kappaleet löytyvät joko kirjasta Olin kantele tai Vivo pikkukantele.
Musiikkiterveisin, Johanna
Elokuun muskarisuunnitelmat ryhmittäin:
Vasat - Aistiseikkailu 1
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Muurahaisten muori Muurahaisten vene Muurahainen ahertaa Hissu Hämähäkki Tammen varjossa Kissankello kilkkaa Hokitika
Alpakat - Aistiseikkailu 2
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko

 Pikku pupu loikki Metrolla mummolaan Tässä isäpupu on Jänis istui maassa Huu-sai-sai
Hauska bussimatka Muotilaulu
Suuret ja pienet aallot
Laamat - Aistiseikkailu 3
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Aarne Alligaattori: Lentävä matto Mausteita kaukaa
Aina lentää leivonen Pikkulintu Pikkulinnut
Hissu Hämähäkki Tammen varjossa Sydänlintu
Erik Satie: Gymnopedie
Guanakot
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Chocolate
Aloha oe
Mau mau mau
Hauki ui
Tirlirlittiä
Nipsun rohkeuslaulu Muurahainen suuttuu Salaisuuden kala Nipsun rohkeuslaulu Hyvin hiljaa
Tasajakoisia kapulakomppeja suoriin rytmeihin. - Ho ho watanay
- Hokitika

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vasojen muskari

Huhtikuun muskari Vasoille Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita.   Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla " Laulau Piirrän kukkasen ". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla. Alkulauluna muskareissa on jokaiselle lapselle erikseen laulettava laulu, jonka aikana taputetaan perussykettä joko käsillä, käsillä reisiin tai näitä kahta vuorotellen. "X (lapsen nimi) on tullut muskariin, muskariin, muskariin. X on tullut muskariin.

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa. Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi. Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esim

Korona-aikaa

Tässä onkin nyt vierähtänyt jo useampi viikko näitä poikkeusoloja. Poijussa ollut lapsia paikalla todella vähän, joten vanhemmat ovat erittäin kiitettävästi noudattaneet viranomaisten suosituksia. Nyt eletäänkin sitten jännempää aikaa siitä, miten rajoituksia ja suosituksia lähdetään purkamaan ja millaisella aikataululla sekä, miten purkaminen vaikuttaa suosituksiin varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatushan on ollut kokoajan auki ja vahvana suosituksena on ollut pitää lapset kotona. Tämä onkin toteutunut kiitettävästi. Olemme pyrkineet pitämään toiminnan normaalina poikkeusoloista huolimatta paikalla oleville lapsille. Henkilökunnalle olen kehitellyt erilaisia mielekkäitä puuhia, kuten ammattikirjallisuuden lukemista, toiminnan arviointia, kehittämiskohteita ja tulevan suunnittelua. Maalis-huhtikuussa pyöri vielä henkilökunnalla vuosilomia, joten joku olikin viikoittain viettämässä vähän erilaista lomaa. Poijussa onkin virinnyt iloista ammatillistakeskustelua aiheesta kuin aihe