Siirry pääsisältöön

Ruokakasvatus


Ruokakasvatus kuuluu olennaisena osana päiväkodin arkeen. Meille ruokailut eivät ole vain aamupaloja, lounaita ja välipaloja, vaan myös vuorovaikutuksellisia pedagogisia hetkiä. Ruokaillessa edistetään varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tuetaan monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Ruokasanaston kehittymistä tuetaan myös keskusteluilla, tarinoilla ja lauluilla. Pöydissä keskustellaan mm. ruuasta ja muista lapsia kiinnostavista asioista. Ruokailuhetkistä pyritään luomaan kiirettömiä, leppoisia ja rauhallisia hetkiä, jossa ollaan aidossa ja lämpimässä vuorovaikutuksessa lasten kanssa.Lapsia ohjataan omatoimiseen syömiseen alusta alkaen. Pienimmillekin tarjotaan oma lusikka, joskin aikuinen tarvittaessa auttaa häntä. Lapsen tulee saada vaikuttaa ruokailuunsa olennaisesti, mutta aikuisten tehtäväksi jää sen varmistaminen, että lapsi tekee ravitsemuksellisesti viisaita valintoja.
Meillä ruoan valmistaa Petri, joka huolehtii siitä, että ruoka on monipuolista, vastaa ravitsemussuosituksia ja on laadultaan hyvää. Pienille lapsille on tyypillistä suhtautua uusiin ruokiin tai ruoka-aineisiin epäilevästi. Toisinaan uuteen ruokaan tottumiseen tarvitaan kymmeniä toistoja. Kaikista ruoista ei tarvitse pitää, mutta rohkeutta on silti haistaa tai maistaa niitä, vaikkapa kielen kärjellä.


Ruokailutilanteeseen kuuluvat aina myös leipä ja hedelmä. Niiden tarkoitus ei ole olla palkkioita, joita ansaitaan syödystä ruoasta, vaan osa monipuolista ateriakokonaisuutta. Aikuiset eivät tee numeroa lasten syömisestä tai syömättömyydestä, mutta ruokakasvatukseen kuuluu rohkaiseminen terveellisiin ja monipuolisiin ruokailutottumuksiin ja kannustaminen tutustumaan uusiin ruoka- aineisiin eri aistien avulla.

Maun lisäksi tutkimme lasten kanssa ruoan tuoksua, koostumusta ja sitä, mitä ääniä ruoasta lähtee sitä pureskellessa. Tällä tavoin lautasella olevaan ruokaan keskittyessä harjoittelemme myös tietoista läsnäoloa, joka on olennainen osa myös mindfulnessharjoituksia. Ruokaillessa harjoitellaan myös ruokarauhaa, yhdessä syömisen kulttuuria ja hyviä ruokailutapoja.


 Petri valmistaa ruuat tuoreista lähialueen tuottajien raaka-aineista, jotka hän pilkkoo ja kuorii itse. Sämpylät paistuvat uunissa viikottain ja salaateissa käytetään monipiolisesti erilaisia raaka-aineta.

Meille on tärkeää luoda ruokailusta postiviinen kokemus ja kannustaa sekä rohkaista lapsia maistelemaan eri makuja. Ruokatottumukset ovat olennainen osa terveellistä elämäntapaa liikunnan ja levon lisäksi. Siksi olisikin äärimmäisen tärkeää luoda näille vankka pohja jo varhaislapsuudessa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…

KEVÄTJUHLA 2019

Huomenna se on taas esillä, kauden kohokohta. KEVÄTJUHLA!
Lapset ovat innokkaina harjoitelleet omia esityksiään sekä opetelleet myös muiden ryhmien esitysten lauluja.
n.64 innokasta Poijulaista odottaa innolla huomista esiintymistä vanhemmille ja mummeille, kummeille, tädeille ja sedille. Tässä vielä avattuna ohjelma, mikä teitä mahdollisesti odottaa juhlissamme.
Meille Poijulaisille yhteisöllisyys on tärkeää. Kaikki, ihan jokainen ryhmä kuuluu Poijuun ja kantaa ylpeänä sitä upeaa Poijulaisten viittaa. Siksi myös juhlamme ovat aina yhteiset ja nautimme toistemme seurasta sekä tekemisistä. Lapset tuntevat kaikki aikuiset ja päin vastoin. MAHTAVAA!!

Toukokuussa olemme harjoitelleet kaikkien ryhmien muskareissa sekä oman ryhmän esityksiä että opetelleet toisten ryhmien lauluja. Alla huomisen kevätjuhlan ohjelma:
Piilometsän säveliä Vuosaaressa  to 23.5. klo 18, Vuosaaren lukion auditorio
Kanteleet (Laamat ja Alpakat) Pilvilampaat Kuka menee metsään?

Vasat Kenelle, kenelle ojennan käteni? Muurahai…