Siirry pääsisältöön

Lepo ja uni

Uni on ihmisille elinehto. Uni vaikuttaa aivojen toimintaan, koska unen aikana opitut asiat painuvat muistiin. Uni edistää myös luovuutta ja  vahvistaa vastustuskykyä. Vanhassa lastenlaulussakin lauletaan: "Uni paras lääke on, siitä nauttikaamme." Muitakin vaikutuksia unella on, kuten kasvuhormonin erittyminen. Yksi tuoreimmista havainnoista on se, että unen aikana aivot puhdistavat itseään selkäydinnesteen avulla. Tunne-elämätaidotkin kehittyvät nukkuessa. Esimerkiksi pelot ja muut vaikeat asiat ovat myös niitä, joita lapsi voi käsitellä unessa ollessaan. Uni vaikuttaa positiivisesti myös mielialaan ja keskittymiskykyyn. Näistä hyödyistä huolimatta useimmat lapset eivät halua mennä nukkumaan. Sen takia unen hyödyistä kannattaakin puhua ääneen, positiiviseen sävyyn.

Lapsen hyvinvointi koostuu oikeasta nukahtamis- ja heräämisajasta sekä iästä riippuen päiväunista. Unen on oltava riittävää ja yhtäjaksoista. Riittävän pitkään nukkunut lapsi herää aamuisin hyväntuulisena ja virkeänä. 1-3-vuotias tarvitsee unta 12-14 tuntia vuorokaudessa. 3-6-vuotiaalle puolestaan riittää yleensä 10-13 tunnin uni. Unimäärä jakautuu lapsikohtaisesti yöaikaan ja päiväuniin. Useimmat lapset menevät nukkumaan klo 19-21 välillä ja heräävät aamulla klo 6-8 välillä. Esimerkiksi nelivuotias lapsi, joka herää aamulla klo 7 ja ei nuku päiväunia, menee nukkumaan klo 18-21 välillä. Jos hän nukkuu tunnin päiväunet nukkumaanmeno osuu klo 19-22 välille. Noin nelivuotias lapsi alkaa vähitellen jättämään päiväunia pois, jos hän saa yöaikaan nukuttua riittävästi. Toisaalta osa kuusivuotiaista tarvitsee vielä päiväunet.

Päiväkodissa monet lapset tarvitsevat vielä päiväunet, vaikka kotipäivinä he eivät enää niitä nukkuisi. Tähän vaikuttaa muun muassa ryhmätoiminnan aktiivisuus ja ihan pelkkä ryhmässä oleminen. Vaikka lapsi ei nukkuisikaan, lepohetki auttaa häntä virkistymään päivän aikana, koska päivälevon aikana kortisolin taso laskee. Tähän riittää se, että vietetään hetki paikallaan maaten ilman muuta toimintaa tai lasten keskinäistä vuorovaikutusta. Jos päivälevolle rauhoittuminen on vaikeaa tai mahdotonta, kortisolitasot eivät pääse laskemaan päivän aikana. Päiväunien vastustelu toki kuuluu osalla lapsista asiaan, mutta se ei tarkoita sitä, että lapsi ei unia tarvitsisi.

Kaikki lapset hyötyvät tutusta päiväunirutiineista ja  rytmistä. Kun asiat toistuvat joka päivä samaan aikaan, lapsen sisäinen kello tunnistaa uniajan ja nukahtaminen on helpompaa. Tästä syystä uni-valverytmistä kannattaisi pitää kiinni niin arkena kuin viikonloppunakin. Meillä lepoajan rutiinit lähtevät lounaasta, jonka jälkeen lapsille tarjotaan xylitoli-pastilli. Sitten siirrytään omalle lokeropaikalle riisumaan vaatteet, jonka jälkeen käydään vielä vessassa. Jokaisella lapsella on oma tarkkaan valittu sänkypaikka, jonne saa ottaa mukaan oman unisen ja pehmeän unikaverin. Aikuinen peittelee lapsen, jos lapsi niin haluaa. Tarvittaessa lasta voidaan hieman silitellä tai vaikka hieroa jalkapohjaa. Lepoaika on kuitenkin ryhmätilanne, joten aikuisella ei ole mahdollista viettää koko aikaa yhden lapsen kanssa. Päiväkodissa levolta saa nousta viimeistään yhden aikaan ja viimeisetkin nukkujat herätetään kahteen mennessä, jotta pääsemme yhdessä välipalalle ennen iltapäiväulkoilua.

Oikein ajoitetut päiväunet (ennen klo 15 nukutut) eivät tutkijoiden mukaan siirrä yöunen tuloa, koska aikaa päivä- ja yöunen välissä on yli viisi tuntia. Yliväsyneen lapsen on vaikea saada unenpäästä kiinni ja lapsellekin voi kertyä univelkaa. 

Meillä aikuisilla on tärkeä rooli unesta ja levosta puhuttaessa. Meidän puheemme ja asenteemme vaikuttavat suuresti lapsiin. Jos me arvostamme lepoa, se välittyy luontevasti heillekin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…

KEVÄTJUHLA 2019

Huomenna se on taas esillä, kauden kohokohta. KEVÄTJUHLA!
Lapset ovat innokkaina harjoitelleet omia esityksiään sekä opetelleet myös muiden ryhmien esitysten lauluja.
n.64 innokasta Poijulaista odottaa innolla huomista esiintymistä vanhemmille ja mummeille, kummeille, tädeille ja sedille. Tässä vielä avattuna ohjelma, mikä teitä mahdollisesti odottaa juhlissamme.
Meille Poijulaisille yhteisöllisyys on tärkeää. Kaikki, ihan jokainen ryhmä kuuluu Poijuun ja kantaa ylpeänä sitä upeaa Poijulaisten viittaa. Siksi myös juhlamme ovat aina yhteiset ja nautimme toistemme seurasta sekä tekemisistä. Lapset tuntevat kaikki aikuiset ja päin vastoin. MAHTAVAA!!

Toukokuussa olemme harjoitelleet kaikkien ryhmien muskareissa sekä oman ryhmän esityksiä että opetelleet toisten ryhmien lauluja. Alla huomisen kevätjuhlan ohjelma:
Piilometsän säveliä Vuosaaressa  to 23.5. klo 18, Vuosaaren lukion auditorio
Kanteleet (Laamat ja Alpakat) Pilvilampaat Kuka menee metsään?

Vasat Kenelle, kenelle ojennan käteni? Muurahai…