Siirry pääsisältöön

Eskari.. mikä se on?

Tässä on jo liki 20 päivää eskaria tänä vuonna takana uusilla eskarilaisilla. Paljon on tapahtunut ja paljon vielä tapahtuu ennen kesää 2020.

Meillä siirtyminen esikouluun on ollut helppoa, kun kaikki samat kaverit on edelleen vierellä (lukuun ottamatta tietenkin kouluun siirtyneitä) ja samat kasvattajatkin siinä jaloissa pyörivät. Mikä siis on muuttunut? Esikoulu hmm, mitä se on? Se on ensinnäkin velvoittava. 
Esiopetukselle on laadittu perusteet, joita kaikkien Helsingin esikoulujen on noudatettava. Sen lisäksi jokainen toimipiste laatii itselleen ja omalle toiminnalleen sopivat toimintasuunnitelmat. Meillä nämä suunnitelmat ovat luettavissa kotisivuiltamme 


Nykyisin puhutaan laaja-alaisesta osaamisesta. Yritän avata tätä teille mahdollisimman lyhyesti ja selvennykseksi lainaan tekstinpätkiä opintopolun ePerusteista. Koko teksti, joka avaa asiaa vielä enemmän, on luettavissa tämän linkin takaa:


Lasten laaja-alaisen osaamisen kehittymiseen vaikuttaa opeteltavia tietosisältöjä enemmän se, miten esiopetuksessa työskennellään, millaisiksi oppimisympäristöt rakennetaan sekä miten lasten oppimista ja hyvinvointia tuetaan.

Oppimisympäristö tarkoittaa fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tekijöistä koostuvaa ympäristöä, jossa oppimista tapahtuu. Oppimista tapahtuu meillä siis kaikkialla: sisällä, metsässä, liikenteessä, metrossa, oopperassa, rannalla, päiväkodilla, uimahallissa, jäähallissa, ihan siis kaikkialla minne ikinä menemmekin. Hyvässä oppimisympäristössä tulee olla myös hyvät ja aidot sekä ammattitaitoiset kasvattajat, jotka suunnittelevat, havainnoivat ja kuuntelevat sekä ovat aidosti läsnä jokaiselle lapselle. 

Ajattelu ja oppiminen 
Esiopetuksen tehtävä on rohkaista ja auttaa lapsia kehittämään ajattelun ja oppimisen taitojaan sekä vahvistaa lasten luottamusta omaan osaamiseensa.
Meillä mm. liikutaan, lorutellaan, luetaan, lauletaan ja musisoidaan paljon. Tämä tukee muistin ja mielikuvituksen kehittymistä. Ratkomme ongelmia yhdessä kuvakorttien avulla. Teemme tutkimuksia ja erilaisia projekteja Takapihalta alkaa seikkailu -materiaalin ja Aistiseikkailun pohjalta. Meillä mm. sadutetaan, ratkotaan ongelmia, haastetaan lapsia miettimään ja käyttämään omaa arviointikykyä. 

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu 
 Esiopetuksen tehtävä on tarjota lapsille mahdollisuuksia harjoitella vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja turvallisesti vertaisryhmän ja lähiyhteisön aikuisten kanssa.
Teemme paljon yhteistoiminnallisia asioita, jotka tukevat yhteistyötaitoja. Monet projekteistamme tulevat olemaan yhteistoiminnallisia ja vaativat yhteistyötaitojen kehittymistä. Tutustumme lähiympäristöön laajasti ja tutkimme ympäristöä monin eri tavoin. Opetamme hyviä tapoja ja ystävällisyyttä, tunteita mm. erilaisten kuvien avulla. Tässäkin materiaalikokonaisuuksilla on suuri rooli. Ilmaisutaidot kehittyvät mm. tarinankerronnalla, draamaleikeillä ja tietenkin muskareissa.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot 
Esiopetuksen tehtävä on vahvistaa lasten hyvinvointiin liittyviä taitoja sekä ohjata heitä tekemään kestävän elämäntavan mukaisia valintoja. Esiopetuksessa tuetaan lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen.
Tämä on yksi tärkeimmistä taidoista kouluun siirtyvälle (pettymysten sietokyvyn lisäksi). Ohjaamme lapsia edellytystensä mukaan huolehtimaan itsestään, toisista, omista tavaroista ja yhteisestä ympäristöstä. Meillä monipuolinen itsetehty ruoka ja liikunta runsaine ulkoiluineen tukee lasten hyvinvointia ja oppimista. 

Monilukutaito 
 Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten monilukutaidon kehittymistä yhteistyössä huoltajien kanssa.
Meillä musiikilla on tässä suuri rooli, teemme omia kulttuuriesityksiä, juhlia, tuomme konsertteja esiopetukseen (nyt esim. oopperassa käynti), opetamme mm.lukemaan kuvista, makustelemme kirjaimia, sanoja, numeroita ja esimerkiksi mietimme kirjoitetun ja luetun tekstin sisältöä aina tekstin lukemisen jälkeen. 

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen 
Esiopetuksen tehtävä on kotien rinnalla edistää lasten tieto- ja viestintäteknologista osaamista.
Esiopetuksessa on käytössä tabletteja, joilla harjoitellaan erilaisia oppimispelejä ja otetaan kuvia. Ohjaamme myös lapsia omaksumaan turvallisia käyttötaitoja. 

Osallistuminen ja vaikuttaminen
Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten vähitellen kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja.
Keskustelemme paljon. Haemme lapsilta ideoita, ratkaisuja ja yhteisiä toimintamalleja päivittäin - aina tilaisuuden tullen. Pyrimme saamaan jokaisen innostumaan yhteisten ja omien asioiden esille tuomisessa.

Monissa esikouluissa on jätetty kokonaan pois erilaiset tehtäväkirjat. Meillä Salainen maa on vielä mukana, koska lapset kokevat nämä pienet kynäpuuhat tehtäväkirjoineen kivoina ja odottavat ns. eskaritehtäviä. Mutta, kuten tuossa lainaamassani tekstistä voi huomata, ovat nämä pienet kynätehtävät vain pieni osa kokonaisuutta. Esiopetusta tapahtuu Poijussa koko lapsen päivän ajan. Siitä hetkestä, kun hän tulee aamulla Poijuun siihen hetkeen, kun hänet haetaan iltasella kotiin. Emme edes erottele päivän aikana, että nyt loppui esiopetus ja nyt alkoi varhaiskasvatus, vaikka esiopetusta on virallisesti 4 h päivässä.

Kaikki mitä päivän aikana tapahtuu, on pedagogisesti suunniteltua ja perusteltua. Aamupala, aamupiirit, siirtymätilanteet, vessakäynnit, ruokailut, päivälepohetki, toiminnat, muskarit, liikunnat, metsäretket, leikit yms. Meille on tärkeää keskustella lasten kanssa, hakea heiltä ratkaisuja eri tilanteisiin, rohkaista lasta toimimaan ryhmässä ja tuomaan omia ajatuksiaan esiin. Aistiseikkailu-kokonaisuudet, Takapihalta alkaa seikkailu -materiaali, tutkiminen, erilaiset projektit, yhdessä tekeminen ja yhteistoiminnallisuus tukevat vahvasti laaja-alaisen osaamisen kehittymistä jokaisella Poijulaisella. Esiopetus on siis laaja kokonaisuus, jonka sisällä on valtavasti pedagogiikkaa jokainen Poijupäivä. Siksi lopetammekin puhumisen Salaisen maan tehtävistä eskaritehtävinä. Ne ovat pöytätason tehtäviä nykyisin. Sana eskaritehtävä on selkeästi vääristänyt kokonaisuuden. 😊Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

onnistumisen kokemuksia

On perjantai-ilta ja törmään vahingossa yhteen työntekijäämme. Hän yllättää minut täysin hetken perästä tuoden iloisesti hymyillen tulppaanikimpun perjantai-illan iloksi. Olin aidosti yllättynyt ja kylläpä se piristi kummasti iltaa. Pieni ele, mutta niin tärkeä siirtämään iloa useammalle. Minähän olin kotonakin koko illan ja viikonlopun iloinen saamistani ylläri kukista. Heh.. en siis kiukutellut kotona.. 😄
Myöhemmin sain viestiä, miksi hän oli halunnut jakaa iloa eteenpäin. Työntekijä oli kokenut aitoa onnistumista työssään ja oli lähtenyt työpäivän jälkeen hymyssä suin kotiin. Joskus onnistumiset lähtevät pienestä ja voivat kantaa pitkälle. Iloinen päivä, hyvässä tiimissä, jossa yhteistyö toimii ja kaikki tukevat toisiaan, mikä voisi olla oman työnteon kannalta innostavampaa.
Tällainen ilmapiiri meillä tuntuu olevan vallalla koko talossa, kaikissa ryhmissä. Tämä ilmapiiri välittyy myös lapsiin ja heidän vanhempiin. Jokainen on aidosti kiinnostunut omista ja toisten tekemisistä ja o…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…