Siirry pääsisältöön

Muskareissa syksyllä ja elokuussa by Johanna

 Jokainen poijulainen osallistuu kerran viikossa muskariin. Tavalliset ryhmät on kuitenkin muskareissa jaettu kahtia (paitsi Vasoilla), joten muskariryhmiä on seitsemän. Vasoille, Laamoille ja Alpakoille on suunniteltu joka kuukaudelle omat tunnit, jotka perustuvat kyseisen ryhmän käyttämään Aistiseikkailu-materiaaliin (Aistiseikkailu 1-3). Guanakoilla tunnin pohjana ovat heidän käyttämänsä eri materiaalit. Tunti muodostaa ryhmissä tarinan, jota musisoidaan yhdessä. Kaikki ryhmät tutustuvat tänä vuonna Minna Lappalaisen kehittämään laulupiirtämiseen.
Tunnin kulun ennakoitavuus on lapsille tärkeää, joten joka kerta alkaa samalla alkulaululla ja päättyy samaan loppulauluun. Yleensä muutkin tekemiset toistuvat tietyn kaavan mukaan. Kuukauden ensimmäinen muskarikerta menee yleensä lauluihin tutustuessa. Seuraavalla kerralla lempisävelmät nousevat esiin ja viimeisillä kerroilla lapset ovat yleensä hyvin aktiivisesti mukana laulaen, soittaen, liikkuen ja kuunnellen. Suunnitelma saattaa kuukauden aikana muuttua paljonkin lasten kiinnostuksen kohteiden mukaan. Joskus toteutamme ex tempore -toiveita, kun taas toisella kerralla kuljemme musiikkiretken läpi aivan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Pienimmät kanteleensoittajat harjoittelevat syksyllä oikeaa soittoasentoa, kanteleen käsittelyä, näppäilysäestystä yhdellä ja kahdella kielellä yhteisessä sykkeessä sekä vähitellen myös mansikkasointua. Loruilemme myös soitinlorua "Tikka puuta koputtaa", mikä löytyy Poijun Facebook-sivulta videona (4.9.2019).
Isommat kanteleensoittajat jatkavat yhteissoiton parissa. Harjoittelemme mm. eri marjasointuja ja niiden vaihtamista (helpommin sanottu kuin tehty, kun pyrkimyksenä on vaihtaa niitä yhtä aikaa) sekä erilaisia säestyskomppeja ja näppäilysäestyksiä. Soitettavia kappaleita valitsen ryhmän kiinnostuksen kohteista ja muskarin sen kertaisesta aiheesta. Kappaleet löytyvät joko kirjasta Olin kantele tai Vivo pikkukantele.
Musiikkiterveisin, Johanna
Elokuun muskarisuunnitelmat ryhmittäin:
Vasat - Aistiseikkailu 1
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Muurahaisten muori Muurahaisten vene Muurahainen ahertaa Hissu Hämähäkki Tammen varjossa Kissankello kilkkaa Hokitika
Alpakat - Aistiseikkailu 2
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko

 Pikku pupu loikki Metrolla mummolaan Tässä isäpupu on Jänis istui maassa Huu-sai-sai
Hauska bussimatka Muotilaulu
Suuret ja pienet aallot
Laamat - Aistiseikkailu 3
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Aarne Alligaattori: Lentävä matto Mausteita kaukaa
Aina lentää leivonen Pikkulintu Pikkulinnut
Hissu Hämähäkki Tammen varjossa Sydänlintu
Erik Satie: Gymnopedie
Guanakot
Laulavan kynän taikaloitsu Aurinko
Chocolate
Aloha oe
Mau mau mau
Hauki ui
Tirlirlittiä
Nipsun rohkeuslaulu Muurahainen suuttuu Salaisuuden kala Nipsun rohkeuslaulu Hyvin hiljaa
Tasajakoisia kapulakomppeja suoriin rytmeihin. - Ho ho watanay
- Hokitika

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

onnistumisen kokemuksia

On perjantai-ilta ja törmään vahingossa yhteen työntekijäämme. Hän yllättää minut täysin hetken perästä tuoden iloisesti hymyillen tulppaanikimpun perjantai-illan iloksi. Olin aidosti yllättynyt ja kylläpä se piristi kummasti iltaa. Pieni ele, mutta niin tärkeä siirtämään iloa useammalle. Minähän olin kotonakin koko illan ja viikonlopun iloinen saamistani ylläri kukista. Heh.. en siis kiukutellut kotona.. 😄
Myöhemmin sain viestiä, miksi hän oli halunnut jakaa iloa eteenpäin. Työntekijä oli kokenut aitoa onnistumista työssään ja oli lähtenyt työpäivän jälkeen hymyssä suin kotiin. Joskus onnistumiset lähtevät pienestä ja voivat kantaa pitkälle. Iloinen päivä, hyvässä tiimissä, jossa yhteistyö toimii ja kaikki tukevat toisiaan, mikä voisi olla oman työnteon kannalta innostavampaa.
Tällainen ilmapiiri meillä tuntuu olevan vallalla koko talossa, kaikissa ryhmissä. Tämä ilmapiiri välittyy myös lapsiin ja heidän vanhempiin. Jokainen on aidosti kiinnostunut omista ja toisten tekemisistä ja o…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…