Siirry pääsisältöön

Erilaisia materiaaleja

Olemme hankkineet päiväkotiin paljon erilaisia materiaaleja helpottamaan toiminnan suunnittelua ja toteutuksia.
Ajattelinkin hieman avata näitä eri materiaaleja teille..


Tunteiden nimeämiseen ja läpikäymiseen löytyy omat kuvakorttinsa. Niitä on tosi kätevä käyttää tilanteiden ratkomisessa ja ihan kokonaan omana aihealueenaan . Kuvakorttien avulla saamme aikaan hyviä keskusteluja lasten kanssa. Keskusteluiden tavoitteena on saada lapsilta huomioita, ratkaisuja yms ja että he oppivat ajattelemaan itse. On tärkeää, että lapsi oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan omia ajatuksiaan ryhmässä sekä eri tilanteissa.  Oman arviointikyvyn kehittyminen on tärkeää elämässä.
Meiltä löytyy kortteja mm. hieno-ja karkeamotoriikan harjoittamiseen. Korteista saa valmiita ideoita leikkeihin, askarteluihin, liikuntaan, musiikkiin.. ihan kaikkeen itsensä ilmaisuun. Kuvasta jokaisen on helppo huomata, mitä tehdään. Kasvattajat voivat vaikka pihalla repusta nostaa korteista eri liikunnallisia pihaleikkejä. Korttien avulla voidaan mm. saduttaa, laulaa, piirtää, pelata eli käyttömahdollisuudet ovat rajattomat.
Aamupiirissä voi ottaa liikkapussista kortin ja opettaa lapsia kuuntelemaan ja toimimaan ohjeen mukaan. Aakkosia, sananmuodostamista voi harjoitella isoilla kirjain/numero lätkillä. Kirjaintanssi, jossa liikutaan kirjaimen tavoin, on ollut Guanakoissa huippusuosittu.
Näiden eri materiaalien avulla voi myös pienentää odotteluaikaa helposti ja saada sekin aika mielekkääksi.
Meiltä löytyy myös liikenteessä liikkumisen opettelun korttipussi. Tämän käyttö on samanlaista, kuin muidenkin. Liikkalaukku, aivan huippu.. samaan pakettiin kerätty mm. Tunteet ja liikunta, pelaaminen, tarinankerronta. Laululaukku-pelilaukku on laulua, luovuutta ja laulettavia pelejä sisältävä käsin tehty puinen laukku. Laulupeleissä mm. yhdistellään lauluja ja kuvia, sepitetään omia pieniä lauluja, kuljetaan pitkin kuvakorteista rakennettuja pelipolkuja, kerätään korteista värisuoria ja keksitään yhdessä tarinoita. Ja tietenkin lauletaan! 
Uusimpana matskuna tälle toimintakaudelle hommattiin luonnossa liikkumisen korttipakka. Se voi olla kasvattajan vyöllä ja siitä löytyy tietopaketteja Suomen kasveista ja eläimistä.. leikkejä luonnossa ym. On siis helppo suunnata metsään ja kertoa lapsille kuonnosta!
Musiikkia ja laadukkaita soittimia löytyy moneen lähtöön ja käyttöön.
Tässä lyhykäisyydessään joistakin meillä käytössä olevista materiaaleista.
Henksu on hyvin omaksunut materiaalien käytön. Ne on tehty helpottamaan suunnittelua ja työtä. 
Toivottavasti tämä kirjoitus hieman avasi teille, missä, miten ja miksi näitä materiaaleja käytetään. Tässä kuvassa on mm. liikkalaukkua, motorisia harjoituksia, liikuntamusiikkia, kirjallisuutta liikunnalliseen toteutukseen sekä kirjainläpyskät.

Tämä materiaali on esimerkkiä musiikista. 


Tässä mm. Aistiseikkailumateriaalia, tunteita, mindfulnessia sekä Huomaa hyvä materiaali


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…

KEVÄTJUHLA 2019

Huomenna se on taas esillä, kauden kohokohta. KEVÄTJUHLA!
Lapset ovat innokkaina harjoitelleet omia esityksiään sekä opetelleet myös muiden ryhmien esitysten lauluja.
n.64 innokasta Poijulaista odottaa innolla huomista esiintymistä vanhemmille ja mummeille, kummeille, tädeille ja sedille. Tässä vielä avattuna ohjelma, mikä teitä mahdollisesti odottaa juhlissamme.
Meille Poijulaisille yhteisöllisyys on tärkeää. Kaikki, ihan jokainen ryhmä kuuluu Poijuun ja kantaa ylpeänä sitä upeaa Poijulaisten viittaa. Siksi myös juhlamme ovat aina yhteiset ja nautimme toistemme seurasta sekä tekemisistä. Lapset tuntevat kaikki aikuiset ja päin vastoin. MAHTAVAA!!

Toukokuussa olemme harjoitelleet kaikkien ryhmien muskareissa sekä oman ryhmän esityksiä että opetelleet toisten ryhmien lauluja. Alla huomisen kevätjuhlan ohjelma:
Piilometsän säveliä Vuosaaressa  to 23.5. klo 18, Vuosaaren lukion auditorio
Kanteleet (Laamat ja Alpakat) Pilvilampaat Kuka menee metsään?

Vasat Kenelle, kenelle ojennan käteni? Muurahai…