Siirry pääsisältöön

Erilaisia materiaaleja

Olemme hankkineet päiväkotiin paljon erilaisia materiaaleja helpottamaan toiminnan suunnittelua ja toteutuksia.
Ajattelinkin hieman avata näitä eri materiaaleja teille..


Tunteiden nimeämiseen ja läpikäymiseen löytyy omat kuvakorttinsa. Niitä on tosi kätevä käyttää tilanteiden ratkomisessa ja ihan kokonaan omana aihealueenaan . Kuvakorttien avulla saamme aikaan hyviä keskusteluja lasten kanssa. Keskusteluiden tavoitteena on saada lapsilta huomioita, ratkaisuja yms ja että he oppivat ajattelemaan itse. On tärkeää, että lapsi oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan omia ajatuksiaan ryhmässä sekä eri tilanteissa.  Oman arviointikyvyn kehittyminen on tärkeää elämässä.
Meiltä löytyy kortteja mm. hieno-ja karkeamotoriikan harjoittamiseen. Korteista saa valmiita ideoita leikkeihin, askarteluihin, liikuntaan, musiikkiin.. ihan kaikkeen itsensä ilmaisuun. Kuvasta jokaisen on helppo huomata, mitä tehdään. Kasvattajat voivat vaikka pihalla repusta nostaa korteista eri liikunnallisia pihaleikkejä. Korttien avulla voidaan mm. saduttaa, laulaa, piirtää, pelata eli käyttömahdollisuudet ovat rajattomat.
Aamupiirissä voi ottaa liikkapussista kortin ja opettaa lapsia kuuntelemaan ja toimimaan ohjeen mukaan. Aakkosia, sananmuodostamista voi harjoitella isoilla kirjain/numero lätkillä. Kirjaintanssi, jossa liikutaan kirjaimen tavoin, on ollut Guanakoissa huippusuosittu.
Näiden eri materiaalien avulla voi myös pienentää odotteluaikaa helposti ja saada sekin aika mielekkääksi.
Meiltä löytyy myös liikenteessä liikkumisen opettelun korttipussi. Tämän käyttö on samanlaista, kuin muidenkin. Liikkalaukku, aivan huippu.. samaan pakettiin kerätty mm. Tunteet ja liikunta, pelaaminen, tarinankerronta. Laululaukku-pelilaukku on laulua, luovuutta ja laulettavia pelejä sisältävä käsin tehty puinen laukku. Laulupeleissä mm. yhdistellään lauluja ja kuvia, sepitetään omia pieniä lauluja, kuljetaan pitkin kuvakorteista rakennettuja pelipolkuja, kerätään korteista värisuoria ja keksitään yhdessä tarinoita. Ja tietenkin lauletaan! 
Uusimpana matskuna tälle toimintakaudelle hommattiin luonnossa liikkumisen korttipakka. Se voi olla kasvattajan vyöllä ja siitä löytyy tietopaketteja Suomen kasveista ja eläimistä.. leikkejä luonnossa ym. On siis helppo suunnata metsään ja kertoa lapsille kuonnosta!
Musiikkia ja laadukkaita soittimia löytyy moneen lähtöön ja käyttöön.
Tässä lyhykäisyydessään joistakin meillä käytössä olevista materiaaleista.
Henksu on hyvin omaksunut materiaalien käytön. Ne on tehty helpottamaan suunnittelua ja työtä. 
Toivottavasti tämä kirjoitus hieman avasi teille, missä, miten ja miksi näitä materiaaleja käytetään. 



Tässä kuvassa on mm. liikkalaukkua, motorisia harjoituksia, liikuntamusiikkia, kirjallisuutta liikunnalliseen toteutukseen sekä kirjainläpyskät.

Tämä materiaali on esimerkkiä musiikista. 


Tässä mm. Aistiseikkailumateriaalia, tunteita, mindfulnessia sekä Huomaa hyvä materiaali


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vasojen muskari

Huhtikuun muskari Vasoille Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita.   Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla " Laulau Piirrän kukkasen ". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla. Alkulauluna muskareissa on jokaiselle lapselle erikseen laulettava laulu, jonka aikana taputetaan perussykettä joko käsillä, käsillä reisiin tai näitä kahta vuorotellen. "X (lapsen nimi) on tullut muskariin, muskariin, muskariin. X on tullut muskariin.

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa. Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi. Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esim

Korona-aikaa

Tässä onkin nyt vierähtänyt jo useampi viikko näitä poikkeusoloja. Poijussa ollut lapsia paikalla todella vähän, joten vanhemmat ovat erittäin kiitettävästi noudattaneet viranomaisten suosituksia. Nyt eletäänkin sitten jännempää aikaa siitä, miten rajoituksia ja suosituksia lähdetään purkamaan ja millaisella aikataululla sekä, miten purkaminen vaikuttaa suosituksiin varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatushan on ollut kokoajan auki ja vahvana suosituksena on ollut pitää lapset kotona. Tämä onkin toteutunut kiitettävästi. Olemme pyrkineet pitämään toiminnan normaalina poikkeusoloista huolimatta paikalla oleville lapsille. Henkilökunnalle olen kehitellyt erilaisia mielekkäitä puuhia, kuten ammattikirjallisuuden lukemista, toiminnan arviointia, kehittämiskohteita ja tulevan suunnittelua. Maalis-huhtikuussa pyöri vielä henkilökunnalla vuosilomia, joten joku olikin viikoittain viettämässä vähän erilaista lomaa. Poijussa onkin virinnyt iloista ammatillistakeskustelua aiheesta kuin aihe