Siirry pääsisältöön

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa.

Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan

Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi.
Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esimerkkinä rooliemme takia. Ja onneksi emme lähteneetkään, koska tilanne eskaloituikin hyvin nopeasti.

Mikäpäs siinä.. mökillähän oli varsin mukavaa. Kaadeltiin puita, kuunneltiin linnunlaulua ja uutisia. Seurattiin tarkasti, mitä minäkin hetkenä tapahtui viranomaisten päätöksillä. Ja iso päätöshän sieltä tuli: PÄIVÄKODIT PYSYVÄT AUKI, jotta kriittisten alojen työntekijät pääsevät töihin. Tätä suosistusta on kyllä ministerien toimesta jo pariin otteeseen myös muokattu. Palautteena annammekin, että tärkeää olisi antaa selkeät määräykset, eikä suosituksia, joita voi tulkita niin monella tavalla, kun on ihmisiäkin.

Sitten ei kun sahat pois käsistä ja tiedotetta kirjoittamaan asiakasperheille ja henkilökunnalle. Tiedotteessa noudatimme tarkasti THL ja viranomaisten suosituksia. Tässä vaiheessa unohtui täysin se ihana linnun laulu ja jäiden pauke.

Loppu lomamme kuluikin sitten täysin koronan ympärillä, ohjeiden kirjoittamisella, henkilökunnan tukena olemisena ja asiakkaiden huoliin vastaamisilla. Meillä oli valtava huoli oli henkilökunnasta, joka siellä arkisin puursi tulilinjalla ja yleisesti tilanteen kehittymisestä yhteiskunnassamme.

No mutta, mitäpä me nyt sitten siellä "päikyssä" ts. varhaiskasvatuksessa teemme näinä hiljaisina aikoina. Henkilökunnalla on hyvä fiilis tällä hetkellä, kaikki ovat rauhallisin mielin, vaikka pelko tartunnasta on läsnä päivittäin. Lapsia on todella vähän paikalla. Perheet ovat siis kuunnelleet ja noudattaneet viranomaisten ohjeita hyvin. Flunssaisten kanssa olemme todella matalalla kynnyksellä liikenteessä. Koti kutsuu nopeasti, jos nenä vuotaa tai yskä paukuttaa. Suosittelemme yleisten ohjeistusten mukaisesti perheitä harkitsemaan vakavasti oman lapsen hoidontarvetta.

Olemme pitäneet toimintaa normaalisti yllä vähäisestä lapsimäärästä huolimatta ja ulkoilleet todella paljon.  Toteutamme Vasumme ja suunnitelmiemme mukaista ohjelmaa päivittäin. Välttelemme kuitenkin erilaisia puistoja, koska niissä tuntuu olevan paljon lapsiperheitä yhdessä ulkoilemassa. Suosimme siis metsäretkiä luonnossa.
Meistä on tärkeää olla yhteydessä kotihoidossa oleviin ja annoimmekin sekä annamme jatkossakin erilaisia linkkivinkkejä, mitä tehdä kotona yhdessä lapsen kanssa. Aina olemme synttäripäivänä laulaneet ja huomioineet sankaria.. nyt posti tuo kotiin kortit. 💖 Meistä olisi myös tosi mukavaa, jos perheet jakaisivat meille omista puuhistaan kuvia viestein.. Meidän porukoitahan voi seurata Facessa päivittäin.

Tämäkin aamu valkeni rauhallisesti. Paikalla vain muutama lapsi. Kaikki nyt jo Vuosaarentiellä yhdessä ja Alpakoissakin paikalla vain kolme. Aamupalalla rentoa höpöstelyä ja sen jälkeen leikkejä ennen muskaria. Alpakat painuivat ohjeen mukaisesti ulos ja sieltä etsittiin rauhallinen leikkipaikka.
Vuosaarentien muskarissa kaikki ikää katsomatta yhdessä. Ja sitten ei kun pihalle leikkimään. Ilmapiiri on leppoisa, vaikka huoli tilanteesta on valtava. Pelko mahdollisesta tartunnasta on läsnä kaikilla.

Luvataan nyt kaikki noudattaa ohjeistuksia ja määräyksiä tarkasti, jotta päästäisiin mahdollisimman pian normaaleihin rutiineihin kotona perheissä, työpaikoilla, päiväkodeissa, sairaaloissa ja koko yhteiskunnassa. Pysytään pois ihmisten ilmoilta, jos ei ole aivan pakko!

Meiltä tiedotteita tilanteiden muuttuessa..

Ajankohtaista tietoa löytyy aina https://thl.fi/fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊 Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki. Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös hö

Poijun uusi normaali vai.. mitähän vielä tulevaisuus tuo....

 Puoli vuotta on vierähtänyt tätä meidän uutta normaalia. Taakse päin katsottuna aika on kulunut todella nopeasti. Kevät ja kesä suhahtivat ohi ja nyt on jo syksykin pitkällä ja joulu häämöttää.😀 Aika on ollut monimuotoinen ja jännä. Me päädyimme aloittamaan uuden normaaliarkemme ulkotoiminnalla. Mahtavaa huomata, miten lapset ja henkilökunta ovat päässeet ideaan mukaan. Kaikkea voi ja pystyy tekemään ulkona. Parhaimmillaan lapset ulkoilevat ja liikkuvat päivittäin jopa 6 tuntia.  Lähdemme joka päivä ulos heti aamupalan jälkeen. Ryhmät suuntaavat lähimaastoihin pitämään aamupiiriä ja toteuttamaan päivän ohjelmaa. Aistiseikkailut, jumpat, askartelut yms onnistuvat luonnon keskellä. Muskarit on pidetty kaikissa ryhmissä sisällä samoin eskareiden ja viskareiden pöytätason tehtävät. Samalla saavat myös ohikulkijat nauttia meidän puuhista. Iloinen laulu-/leikkihetki rannalla saa mukaansa myös iloisia ohikulkijoita. Piristää varmasti jokaista tässä nykyisessä tilanteessa, jossa korona tuntu