Siirry pääsisältöön

syksyn liikuntojen riemua

Marraskuu jo lähestyy puoltaväliään, kyllä aika menee nopeasti. Viikot vilisee niin vauhdilla, ettei  perässä meinaa pysyä.
Liikunnan puolella olemme ehtineet paljon. Aloitimme elokuussa ulkoliikunnalla kaikissa ryhmissä. Kaikissa jumppissa on pohjalla liikuntaleikkikoulun tavoitepohjat. Ihan meidän pienimmätkin tekevät ikätasoisesti ja monipuolisesti erilaisia kehonhallinta harjoituksia. Liikkuminen erilaisissa maastoissa eritavoin vahvistaa kehoa monipuolisesti. Liikunta kun tehdään vielä leikkien varjolla, säilyy mielekkyys ja into liikkumiseen iästä riippumatta.
Säiden muututtua epävakaisemmiksi, siiryimme sisäjumppiin. Pienimmät jumppasivat päiväkodin sisätiloissa ja isommat Vuosaaren urheilutalon tatamilla. Urheilutalolla jumpat sisälsivät aina pienen nassikkapainiosuuden. Tässä painottui pääasiassa oman kehon hallinta ja erilaiset liikkumistaidot. Jumppamme kaiken ikäisillä pitävät sisällään kannustuspiirin, energianpurun, perusliikkeen harjoituksen, suhde ryhmään tai pariin harjoituksen sekä loppurentoutuksen. Yleensä jumpissa on innokasta väkeä.

Syyslomalla ei ollutkaan näitä ohjattuja ja varattuja vuoroja, joten liikuimme pääasiassa ulkona retkeillen. Meille on äärimmäisen tärkeää ulkoilla paljon, säällä kuin säällä.. (no, ei nyt ihan myrskysäällä kaatosateessa). Harjoittelemme ja totuttelemme liikkumaan jalan paikasta paikkaan. Samalla opetellen liikkumista ympäristössä. Pienimmätkin meillä tottuvat nopeasti kävelyyn ja matkojen pituuden kasvavat vähitellen. Ulkona lapsilla on vauhdikkaita juoksuleikkejä, pelejä ym aikuisten ohjaamia tai lasten itsensä kehittämiä leikkejä. Metsiin ja pihoille lapset innostuvat rakentelemaan jos minkäkinlaisia leikkejä. Raitis ulkoilma on kyllä parasta, liikunnan, taiteellisen kokemisen, levon ja ravinnon lisäksi.

Syysloman jälkeen kaikki yli kolme vuotiaat siirtyivät niin odotetun luistelun pariin Vuosaaren jäähallille. Siellä on vahvasti nähtävissä se kehitys, mitä näiden kuuden vuoden on lapsissa tapahtunut. Ensimmäisenä vuonna jäällä oli paljon epävarmuutta, mutta nyt selkeästi, kun kehon hallintaa on harjoiteltu jo ihan pienenä, se näkyy myös jäällä menemisessä. On ollut upeaa seurata tätä kehitystä. Jäähallilla on myös yleisöluisteluvuoro sunnuntaiaamuisin.. Käykää vanhemmat ihmeessä lastenne kanssa siellä luistelemassa.

Jäähallissa käymme nyt yhteensä kuusi kertaa. Sen jälkeen liikumme tonttuillen lähiympäristössä.
Sisätilamme muuntautuvat tarvittaessa jumpparadoiksi yms.. mutta parasta liikuntaa lapset saavat lähiympäristössä liikkuen. Siksikään emme jämähdä sisälle, vaan tarjoamme lapsille mahdollisuuden toiminnallisuuteen. Nyt vaan olisi ihana saada sitä lunta, jotta leikit ulkona jatkuisivat mielekkäinä. Sekin taitaa joskus olla aikuisen ajatusmaailmassa tuo sadeilman mielekkyys... Kuralätäköt ojineen yms saattavat olla mitä parhainta mielikuvitusmaailmaa lapsen ajatuksissa.
Meillä on erilaisia liikuntakortteja käytössä, joiden avulla pystyy helpottamaan siirtymä- /odottelutilanteita. Lasten turha istuttaminen tai seisottaminen ryhmässä paikoillaan lisää levottomuutta. Lapset tykkäävät näistä "hatusta vedetyistä" jumpista kovasti. Välillä on kuitenkin pakko myös osata rentoutua ja rauhoittua. Nämä tilanteiden rauhoittamistempaukset voivat olla myös musiikillisia. Voidaan käyttää kehoa soittimina ja laulaa erilaisia lauluja. Laulaen saattaapi joskus mennä vaatteetkin ripeästi päälle..

Vuoden vaihteen jälkeen 5-6- vuotiailla alkaa uimakoulu ja nuoremmilla ulkoliikunta.. Toivotaan luonnon jäitä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa. Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi. Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esim

Vasojen muskari

Huhtikuun muskari Vasoille Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita.   Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla " Laulau Piirrän kukkasen ". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla. Alkulauluna muskareissa on jokaiselle lapselle erikseen laulettava laulu, jonka aikana taputetaan perussykettä joko käsillä, käsillä reisiin tai näitä kahta vuorotellen. "X (lapsen nimi) on tullut muskariin, muskariin, muskariin. X on tullut muskariin.

Korona-aikaa

Tässä onkin nyt vierähtänyt jo useampi viikko näitä poikkeusoloja. Poijussa ollut lapsia paikalla todella vähän, joten vanhemmat ovat erittäin kiitettävästi noudattaneet viranomaisten suosituksia. Nyt eletäänkin sitten jännempää aikaa siitä, miten rajoituksia ja suosituksia lähdetään purkamaan ja millaisella aikataululla sekä, miten purkaminen vaikuttaa suosituksiin varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatushan on ollut kokoajan auki ja vahvana suosituksena on ollut pitää lapset kotona. Tämä onkin toteutunut kiitettävästi. Olemme pyrkineet pitämään toiminnan normaalina poikkeusoloista huolimatta paikalla oleville lapsille. Henkilökunnalle olen kehitellyt erilaisia mielekkäitä puuhia, kuten ammattikirjallisuuden lukemista, toiminnan arviointia, kehittämiskohteita ja tulevan suunnittelua. Maalis-huhtikuussa pyöri vielä henkilökunnalla vuosilomia, joten joku olikin viikoittain viettämässä vähän erilaista lomaa. Poijussa onkin virinnyt iloista ammatillistakeskustelua aiheesta kuin aihe