Siirry pääsisältöön

syksyn liikuntojen riemua

Marraskuu jo lähestyy puoltaväliään, kyllä aika menee nopeasti. Viikot vilisee niin vauhdilla, ettei  perässä meinaa pysyä.
Liikunnan puolella olemme ehtineet paljon. Aloitimme elokuussa ulkoliikunnalla kaikissa ryhmissä. Kaikissa jumppissa on pohjalla liikuntaleikkikoulun tavoitepohjat. Ihan meidän pienimmätkin tekevät ikätasoisesti ja monipuolisesti erilaisia kehonhallinta harjoituksia. Liikkuminen erilaisissa maastoissa eritavoin vahvistaa kehoa monipuolisesti. Liikunta kun tehdään vielä leikkien varjolla, säilyy mielekkyys ja into liikkumiseen iästä riippumatta.
Säiden muututtua epävakaisemmiksi, siiryimme sisäjumppiin. Pienimmät jumppasivat päiväkodin sisätiloissa ja isommat Vuosaaren urheilutalon tatamilla. Urheilutalolla jumpat sisälsivät aina pienen nassikkapainiosuuden. Tässä painottui pääasiassa oman kehon hallinta ja erilaiset liikkumistaidot. Jumppamme kaiken ikäisillä pitävät sisällään kannustuspiirin, energianpurun, perusliikkeen harjoituksen, suhde ryhmään tai pariin harjoituksen sekä loppurentoutuksen. Yleensä jumpissa on innokasta väkeä.

Syyslomalla ei ollutkaan näitä ohjattuja ja varattuja vuoroja, joten liikuimme pääasiassa ulkona retkeillen. Meille on äärimmäisen tärkeää ulkoilla paljon, säällä kuin säällä.. (no, ei nyt ihan myrskysäällä kaatosateessa). Harjoittelemme ja totuttelemme liikkumaan jalan paikasta paikkaan. Samalla opetellen liikkumista ympäristössä. Pienimmätkin meillä tottuvat nopeasti kävelyyn ja matkojen pituuden kasvavat vähitellen. Ulkona lapsilla on vauhdikkaita juoksuleikkejä, pelejä ym aikuisten ohjaamia tai lasten itsensä kehittämiä leikkejä. Metsiin ja pihoille lapset innostuvat rakentelemaan jos minkäkinlaisia leikkejä. Raitis ulkoilma on kyllä parasta, liikunnan, taiteellisen kokemisen, levon ja ravinnon lisäksi.

Syysloman jälkeen kaikki yli kolme vuotiaat siirtyivät niin odotetun luistelun pariin Vuosaaren jäähallille. Siellä on vahvasti nähtävissä se kehitys, mitä näiden kuuden vuoden on lapsissa tapahtunut. Ensimmäisenä vuonna jäällä oli paljon epävarmuutta, mutta nyt selkeästi, kun kehon hallintaa on harjoiteltu jo ihan pienenä, se näkyy myös jäällä menemisessä. On ollut upeaa seurata tätä kehitystä. Jäähallilla on myös yleisöluisteluvuoro sunnuntaiaamuisin.. Käykää vanhemmat ihmeessä lastenne kanssa siellä luistelemassa.

Jäähallissa käymme nyt yhteensä kuusi kertaa. Sen jälkeen liikumme tonttuillen lähiympäristössä.
Sisätilamme muuntautuvat tarvittaessa jumpparadoiksi yms.. mutta parasta liikuntaa lapset saavat lähiympäristössä liikkuen. Siksikään emme jämähdä sisälle, vaan tarjoamme lapsille mahdollisuuden toiminnallisuuteen. Nyt vaan olisi ihana saada sitä lunta, jotta leikit ulkona jatkuisivat mielekkäinä. Sekin taitaa joskus olla aikuisen ajatusmaailmassa tuo sadeilman mielekkyys... Kuralätäköt ojineen yms saattavat olla mitä parhainta mielikuvitusmaailmaa lapsen ajatuksissa.
Meillä on erilaisia liikuntakortteja käytössä, joiden avulla pystyy helpottamaan siirtymä- /odottelutilanteita. Lasten turha istuttaminen tai seisottaminen ryhmässä paikoillaan lisää levottomuutta. Lapset tykkäävät näistä "hatusta vedetyistä" jumpista kovasti. Välillä on kuitenkin pakko myös osata rentoutua ja rauhoittua. Nämä tilanteiden rauhoittamistempaukset voivat olla myös musiikillisia. Voidaan käyttää kehoa soittimina ja laulaa erilaisia lauluja. Laulaen saattaapi joskus mennä vaatteetkin ripeästi päälle..

Vuoden vaihteen jälkeen 5-6- vuotiailla alkaa uimakoulu ja nuoremmilla ulkoliikunta.. Toivotaan luonnon jäitä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Päivästruktuurista

Päiväkodeissa, kuten tietysti meilläkin on tietty päivästruktuuri. Se on oikeastaan välttämätön ryhmien toiminnan kannalta. Se luo lapsille turvallisuutta, kun asiat etenee tutusti ja turvallisesti.

Me avaamme ovet klo 7.00.. silloin vuorossa on rauhallisia leikkejä.. virittäydytään päivään. Kahdeksan aikoihin alkaa lapsilla olla jo aamupalan nälkä. Aamupala onkin meillä tarjoilla puoli yhdeksään asti. Sen jälkeen se on oikeastaan korjattava pois, jotta kaikki ehtivät rauhassa ja ilman kiireitä käydä vessassa ja leikkiä.
Aamupiiri on tärkeä osa päivää. Siinä käydään läpi paljon ajankohtaisia asioita, kerrotaan päivän kulusta, keskustellaan, kuunnellaan ikätasoisesti. Pienillä pienimuotoisemmin ja eskarissa sitten jo laajojakin kokonaisuuksia. Aamupiirissä harjoitellaan mm. oman vuoron odottamista, toisten huomimista, itsensä ilmaisua, tunteita, laskemista, päivämääriä, viikonpäiviä, kellonaikoja yms yms. Aihepiirit ovat rajattomia. lapsia kuunnellaan ja heidän mielenkiinnonkohteita ar…

vanhempainilta

Pidettiin ihan perinteinen vanhempainilta Poijussa tänään. Paikalla olikin yllättävän paljon innokkaita vanhempia. Ihana huomata, että asiat kiinnostavat.
Vähän suunnittelimme pieniä toiminnallisia leikkejä vanhemmille, mutta emme nyt kuitenkaan lähteneet niihin, vaan pidettiin ihan informatiivinen vanhempainilta. Itse aikoinani muistelin, etten millään olisi jaksanut leikkiä enää työpäivän jatkoksi.
Tosiaan kävimme läpi perusasioita, jotka ovat taas pompsahdelleet vuoden aikana esille. Kela!! niin Kela ja yksityisen tuen hakeminen. Perheen tehtävä on huolehtia, että tuki tulee ja oikean suuruisena. Meille ei tipahda postiluukusta paperia, että tuki on lakkautettu. On vain käytävä tilitiedot läpi ja katsottava, että tuet maksetaan päätösten mukaisesti. Itse kyllä tykkäisin sellaisesta palvelusta Kelalta, että meille palveluntuottajille tulisi tieto tuen päättämisestä.
Hoitoaikojen ilmoittaminen on tärkeää.. miksi? no tiedämme, milloin pitää olla henkilökuntaa paikalla. Kriittisimmät …

Erilaisia materiaaleja

Olemme hankkineet päiväkotiin paljon erilaisia materiaaleja helpottamaan toiminnan suunnittelua ja toteutuksia.
Ajattelinkin hieman avata näitä eri materiaaleja teille..


Tunteiden nimeämiseen ja läpikäymiseen löytyy omat kuvakorttinsa. Niitä on tosi kätevä käyttää tilanteiden ratkomisessa ja ihan kokonaan omana aihealueenaan . Kuvakorttien avulla saamme aikaan hyviä keskusteluja lasten kanssa. Keskusteluiden tavoitteena on saada lapsilta huomioita, ratkaisuja yms ja että he oppivat ajattelemaan itse. On tärkeää, että lapsi oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan omia ajatuksiaan ryhmässä sekä eri tilanteissa.  Oman arviointikyvyn kehittyminen on tärkeää elämässä.
Meiltä löytyy kortteja mm. hieno-ja karkeamotoriikan harjoittamiseen. Korteista saa valmiita ideoita leikkeihin, askarteluihin, liikuntaan, musiikkiin.. ihan kaikkeen itsensä ilmaisuun. Kuvasta jokaisen on helppo huomata, mitä tehdään. Kasvattajat voivat vaikka pihalla repusta nostaa korteista eri liikunnallisia pihaleikkejä.…