Siirry pääsisältöön

Guanakot muskari

Huhtikuun muskari Guanakoille

Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita. 

Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla "Laulau Piirrän kukkasen". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla.

Guanakojen alkulauluna on ollut Ulle dulle dof -loru, jossa muuten taputetaan perussykettä reisiin, mutta rivin viimeisellä tavalla tehdään joku lapsen keksimä liike. Liikkeen on syytä olla lyhyt, että syke säilyy. ;-)

"Ulle dulle dof.
Kinkke laade kof.
Koffe laade, kinkke laade. Ulle dulle dof."

Huhtikuun muskarissa opetellaan eri tavoin perinteisiä loruja, laululeikkejä ja tansseja. Ensimmäisenä palautellaan mieleen Nallekarhu-loru, jota jokainen lapsi vuorotellen saa mennä esittämään rytmirinkulan keskelle.

"Nallekarhu, nallekarhu mene sisälle.
Nosta tassusi. Pyöri ympäri.
Niiaa. Kumarra.
Potkaise. Aja autoa.
Pese hampaasi. Käy nukkumaan.
Nallekarhu, nallekarhu älä mene pois. 
Mene pois."

Seuraavaksi lauletaan ja säestetään kehosoittimin Suutarinemännän kehtolaulua kaikkine tutuimpine säkeistöineen. Soittaminen tapahtuu tällä erää kapuloilla (puiset tai sanomalehdistä tehdyt). Harjoittelemme muutamaa tasajakoista kapulakomppia kahteen kappaleeseen, joista toinen on hidas ja toinen hieman nopeampi. Komppeja harjoitellaan ensin ilman säestystä apusanoilla ja sen jälkeen musiikin kanssa. Taitavammat voivat kokeilla soittaa niitä vaikka silmät kiinni. Seuraavaksi lauletaan Vaarilla on saari -laulua ja tanssitaan Katutanssia. Lopuksi tutustutaan lyömäsoittimiin kuunnellen ja katsellen aiemmin linkkinä jaetun Orkesterikoneen kautta.

Loppulauluna meillä on ollut Suutarin emännän kehtolaulun sävelellä laulettu:
"Muskari on loppu. Meillä on hoppu viimeinen laulu laulaa.
Piupali paupali piupali paupali, viimeinen laulu laulaa."

Kanteleen soittajien loppulauluun näitä sanoja on muutettu seuraavasti:
"Kantele on loppu. Meillä on hoppu viimeinen soitto soittaa.
Piupali paupali piupali paupali, viimeinen soitto soittaa"

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa. Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi. Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esim

Vasojen muskari

Huhtikuun muskari Vasoille Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita.   Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla " Laulau Piirrän kukkasen ". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla. Alkulauluna muskareissa on jokaiselle lapselle erikseen laulettava laulu, jonka aikana taputetaan perussykettä joko käsillä, käsillä reisiin tai näitä kahta vuorotellen. "X (lapsen nimi) on tullut muskariin, muskariin, muskariin. X on tullut muskariin.

Korona-aikaa

Tässä onkin nyt vierähtänyt jo useampi viikko näitä poikkeusoloja. Poijussa ollut lapsia paikalla todella vähän, joten vanhemmat ovat erittäin kiitettävästi noudattaneet viranomaisten suosituksia. Nyt eletäänkin sitten jännempää aikaa siitä, miten rajoituksia ja suosituksia lähdetään purkamaan ja millaisella aikataululla sekä, miten purkaminen vaikuttaa suosituksiin varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatushan on ollut kokoajan auki ja vahvana suosituksena on ollut pitää lapset kotona. Tämä onkin toteutunut kiitettävästi. Olemme pyrkineet pitämään toiminnan normaalina poikkeusoloista huolimatta paikalla oleville lapsille. Henkilökunnalle olen kehitellyt erilaisia mielekkäitä puuhia, kuten ammattikirjallisuuden lukemista, toiminnan arviointia, kehittämiskohteita ja tulevan suunnittelua. Maalis-huhtikuussa pyöri vielä henkilökunnalla vuosilomia, joten joku olikin viikoittain viettämässä vähän erilaista lomaa. Poijussa onkin virinnyt iloista ammatillistakeskustelua aiheesta kuin aihe