Siirry pääsisältöön

POIJUSSA SYÖDÄÄN HYVIN JA TERVEELLISESTI

Pitkästä aikaa tuntui siltä, että pitäisi jotain ajatuksen tynkää saada aikaiseksi blogin muodossa. Kaikenlaista on Poijussa tapahtunut sitten edellisen tarinoinnin.
Olen kehunut ja ylistänyt henkilökuntaamme tässä aiemminkin, mutta eihän sitä koskaan suomalainen liikaa ketään kehu 😁
Hinta meillä on siis jonkun verran korkeampi, kuin kaupungilla, mutta uskon ja luotan vahvasti siihen, että meillä tehdään äärimmäisen hyvää ja laadukasta varhaiskasvatusta ja näin ollen jokainen saa myös rahoilleen vastinetta, mikäli meidät valitsee lapselleen.

Ajattelinkin nyt ihan pienesti avata, miten me eroamme esimerkiksi kunnallisesta toiminnasta ensin ruuan osalta.

Tarjoamme asiakkaille laadukasta kotiruokaa. Kyllä, Petri valmistaa omassa keittiössä ruuat alusta lähtien. Eineksiä ei tarjolla juurikaan ole.  Mm. kalapyörykät ja lihapullat pyöritetään itsevalmistetuista massoista. Missään meillä valmistetussa ruuassa ei käytetä liemijauheita, vaan ne maustetaan tuoreilla yrteillä, mm. lehtipersiljalla, basillicalla, korianterilla, tillillä, timjamilla, rosmariinilla. Mausteina muutoin usein käytössä myös inkivääriä, valkosipulia ja chiliä miedosti.  Lähes kaikissa ruuissa käytetään tuoreita juureksia tai kasviksia erittäin monipuolisesti.  Pakasteita ei meillä ole juurikaan käytössä. Ruoka on puhdasta ja se ei sisällä lisäaineita. Ruuan ravintosisältö on rikasta ja monipuolista. Lapset oppivat maistamaan monenlaisia makuja Aistiseikkailujen myötä. Olemme matkustaneet tällä toimintakaudella esim. Aasiassa, eri Euroopan maissa, Afrikassa...ja näistä ruuista ja ruuan raaka-aineista keskustellaan lasten kanssa jokaisella aterialla.

Salaatit ovat aina tuoreista eri salaateista valmistettuja esim. Romaine, Rucola, tuore pinaatti, jäävuorisalaatti. Valmistetut salaatit sisältävät aina useampaa raaka-ainetta ja ovat hyvin runsaita. Salaattien kastikkeina käytetään aina oliiviöljyä, joka maustetaan esim. puristetulla appelsiini-/sitruunamehulla tai yrteillä. Jokaisella aterialla on tarjolla myös tuoreita hedelmiä tai kasviksia. Ruokajuomana on maito tai vesi. Petri ottaa myös huomioon myös kaikki erityisruokavaliot.
Uunituoreita moniviljasämpylöitä tarjolla useita kertoja viikossa välipalalla. Jugurtit valmistetaan itse maustamattomista jugurteista ilman lisättyä valkoista sokeria. Hillot ja mehut, jotka meillä on käytössä ovat itsetehtyjä.

Tarjoamme monipuolisesti kalaa, kanaa, lihaa ja kasviksia viikoittain. Otamme myös huomioon perheiden erityisruokavaliotoiveet aina mahdollisuuksien mukaan. Allergeenit huomioidaan aina ehdottomasti. Lapset ovat oppineet ja oppivat syömään erilaisia kasviksia ja erilaisia itsevalmistettuja ruokia sekä välipaloja. Tutuksi ja makuisaksi ovat osoittautuneet härkäpavut ja varsiselleri.

Ruoka on varmasti jo se, mistä kannattaa maksaa, mikäli sitä arvostaa. Nykyisin painotetaan kovasti terveelliseen ruokavalioon. Nimenomaan puhtaista raaka-aineista valmistettuihin ruokiin. Lisäaineita ja pitkälle jalostettuja ruokia on äärimmäisen tärkeää välttää ja meillä se onnistuu. Petri miettii tarkasti, mitä tarjolle laittaa ja vuosien keittiöpäällikön kokemus asettaa riman todella korkealle. Ruokahetket ovat nautinto, kaikkea on tarjolla, kaikkea ei tarvitse syödä.. maistella voi eikös niin. Ja niin sitä oppii.. Miltä mikäkin tuntuu, maistuu, narskuuko se, onko se pehmeää, makeaa...

POIJUSSA SYÖDÄÄN HYVIN!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät etenee

Ihanaa herätä aamulla ja lähteä avaamaan päiväkoti. Päiväkodin pihalle tultaessa 06.15 kaikkialla on valoisaa. Mustarastaat laulavat aamulurituksiaan. Olen itse niin kevät- ja kesäihminen. Tuntuu, että heräisin eloon valon mukana. Ehkä moni muukin ajattelee samalla lailla 😊

Tämä alkuvuosi on edennyt vauhdikkaasti. Tuntuu, että maanantain jälkeen huomenna onkin jo perjantai. Aivan uskomatonta. Yksi eskareistani kyseli tänään, montako viikkoa hänellä on vielä koulun alkuun. Äkkiseltään hänen kanssa laskettiin, että jos nyt on viikko 13 ja koulu alkaa viikolla 32, niin 19 viikkoa. Se aika hurahtaa nopeasti. Ja aina, ihan joka kerta, on hyvin tunteellista laskea nämä veijarit koulutielle. Osan olen tuntenut jo Vasa-ajoista. Ovat siis kulkeneet kanssani hyvinkin pienestä lähtien. Rakkaita ovat kaikki.

Yksi minun periaatteita onkin, että haluan tuntea ihan kaikki lapset henkilökohtaisesti. Se ehkä rajoittaa huimaan laajentumiseen 😂. Rakastan höpsötellä kaikkien kanssa ja kaikki myös höpsö…

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa.

Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan

Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi.
Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esimerkk…

kaikkea kivaa

Nyt olikin toiminnantäytteiset pari päivää. Mietittiin pitkään ja hartaasti, miten taas parantaa henksun työkykyä ja lisätä kaikkien yhteistoiminnallisuutta. Monia asioita olemme jo yhdessä vuosien saatossa kokeneet.  Meillä on ollut tapana palkita henkilökuntaa muutaman kerran vuodessa ylläri tempauksilla. Olemme jooganneet, saunoneet, käyneet teatterissa, Tallinnassa ja kaikkeen liittyy aina hyvä ruoka parempi mieli :-)
Nyt tämän vuoden kevään ylläripylläriin halusimme tuoda niska-hartiaseudun jumpan sekä hyvän ohjeistuksen siihen, miten itse voi pitää omaa lihaskuntoaan pienillä asioilla kunnossa. Saimme vetäjäksi yhden fysioterapeutti ystäväni, jolla käyn säännöllisesti LPG-hoidoissa innokkaasti vetämään yksityistunnin.  https://www.sportsari.fi Suosittelen muuten lämpimästi. MAHTAVAA AMMATTITAITOA!! 
Lähes kaikki pääsivät mukaan ja tykkäsivät kovasti..


Hommahan lähtee liikkeelle hyvästä asennosta. Sitä etsitiin ihan aluksi. Hankimme ryhmiin kepit, joiden käyttöä harjoiteltiin Sa…