Siirry pääsisältöön

POIJUSSA SYÖDÄÄN HYVIN JA TERVEELLISESTI

Pitkästä aikaa tuntui siltä, että pitäisi jotain ajatuksen tynkää saada aikaiseksi blogin muodossa. Kaikenlaista on Poijussa tapahtunut sitten edellisen tarinoinnin.
Olen kehunut ja ylistänyt henkilökuntaamme tässä aiemminkin, mutta eihän sitä koskaan suomalainen liikaa ketään kehu 😁
Hinta meillä on siis jonkun verran korkeampi, kuin kaupungilla, mutta uskon ja luotan vahvasti siihen, että meillä tehdään äärimmäisen hyvää ja laadukasta varhaiskasvatusta ja näin ollen jokainen saa myös rahoilleen vastinetta, mikäli meidät valitsee lapselleen.

Ajattelinkin nyt ihan pienesti avata, miten me eroamme esimerkiksi kunnallisesta toiminnasta ensin ruuan osalta.

Tarjoamme asiakkaille laadukasta kotiruokaa. Kyllä, Petri valmistaa omassa keittiössä ruuat alusta lähtien. Eineksiä ei tarjolla juurikaan ole.  Mm. kalapyörykät ja lihapullat pyöritetään itsevalmistetuista massoista. Missään meillä valmistetussa ruuassa ei käytetä liemijauheita, vaan ne maustetaan tuoreilla yrteillä, mm. lehtipersiljalla, basillicalla, korianterilla, tillillä, timjamilla, rosmariinilla. Mausteina muutoin usein käytössä myös inkivääriä, valkosipulia ja chiliä miedosti.  Lähes kaikissa ruuissa käytetään tuoreita juureksia tai kasviksia erittäin monipuolisesti.  Pakasteita ei meillä ole juurikaan käytössä. Ruoka on puhdasta ja se ei sisällä lisäaineita. Ruuan ravintosisältö on rikasta ja monipuolista. Lapset oppivat maistamaan monenlaisia makuja Aistiseikkailujen myötä. Olemme matkustaneet tällä toimintakaudella esim. Aasiassa, eri Euroopan maissa, Afrikassa...ja näistä ruuista ja ruuan raaka-aineista keskustellaan lasten kanssa jokaisella aterialla.

Salaatit ovat aina tuoreista eri salaateista valmistettuja esim. Romaine, Rucola, tuore pinaatti, jäävuorisalaatti. Valmistetut salaatit sisältävät aina useampaa raaka-ainetta ja ovat hyvin runsaita. Salaattien kastikkeina käytetään aina oliiviöljyä, joka maustetaan esim. puristetulla appelsiini-/sitruunamehulla tai yrteillä. Jokaisella aterialla on tarjolla myös tuoreita hedelmiä tai kasviksia. Ruokajuomana on maito tai vesi. Petri ottaa myös huomioon myös kaikki erityisruokavaliot.
Uunituoreita moniviljasämpylöitä tarjolla useita kertoja viikossa välipalalla. Jugurtit valmistetaan itse maustamattomista jugurteista ilman lisättyä valkoista sokeria. Hillot ja mehut, jotka meillä on käytössä ovat itsetehtyjä.

Tarjoamme monipuolisesti kalaa, kanaa, lihaa ja kasviksia viikoittain. Otamme myös huomioon perheiden erityisruokavaliotoiveet aina mahdollisuuksien mukaan. Allergeenit huomioidaan aina ehdottomasti. Lapset ovat oppineet ja oppivat syömään erilaisia kasviksia ja erilaisia itsevalmistettuja ruokia sekä välipaloja. Tutuksi ja makuisaksi ovat osoittautuneet härkäpavut ja varsiselleri.

Ruoka on varmasti jo se, mistä kannattaa maksaa, mikäli sitä arvostaa. Nykyisin painotetaan kovasti terveelliseen ruokavalioon. Nimenomaan puhtaista raaka-aineista valmistettuihin ruokiin. Lisäaineita ja pitkälle jalostettuja ruokia on äärimmäisen tärkeää välttää ja meillä se onnistuu. Petri miettii tarkasti, mitä tarjolle laittaa ja vuosien keittiöpäällikön kokemus asettaa riman todella korkealle. Ruokahetket ovat nautinto, kaikkea on tarjolla, kaikkea ei tarvitse syödä.. maistella voi eikös niin. Ja niin sitä oppii.. Miltä mikäkin tuntuu, maistuu, narskuuko se, onko se pehmeää, makeaa...

POIJUSSA SYÖDÄÄN HYVIN!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

elämää päiväkodissa koronan keskellä

Elämme hurjaa aikaa. Tiistaina 10.3. meillä oli Petrin kanssa kaikki pakattu ja odotimme kuumeisesti jo elokuussa 2019 varattua lomamatkaa Vietnamiin. Minä laskin jo tunteja lennon lähtöön, jonka oli tarkoitus lähteä seuraavana päivänä. Suuret odotukset olivat ladattu. 💖 Ensimmäistä kertaa yrittäjinä seitsemään vuoteen kesken toimintakauden me olimme lähdössä lomareissulle pidemmälle kuin Tallinnaan Toisin kuitenkin kävi. Iltapäivästä tuli tekstiviesti sekä Finnairilta että matkatoimistolta, että matka on peruttu Vietnamin asettamien viisumimuutosten vuoksi. Itkuhan siinä ensin tuli. Kotona katsottiin sitten äkkilähtöjä, josko kuitenkin lämpöön mentäisiin. Otettiinkin sunnuntaille lähtö Kanarialle; kun lomakin kerran tässä on ja kaikki huolehdittu pitkillä päivillä etukäteen Poijuun lomamme ajaksi. Koronatilanne kuitenkin eli päivä päivältä ja suositukset lisääntyivät. Päätimme Petrin kanssa, että tämä loma vietetään, nyt sitten mökillä. Me emme lähde mihinkään ulkomaille jo esim

Vasojen muskari

Huhtikuun muskari Vasoille Tämä olisi ollut alkuperäinen suunnitelma muskariin, mutta tilanteesta johtuen ryhmille on pidetty yhteisiä muskareita, joissa on ollut Spotifyn listalta löytyviä kappaleita.   Kaikilla muskariryhmillä on alkulaulun jälkeen joku Laulavalla kynällä tehty laulu. Uutta asiaa on lähestytty niin, että ensimmäisellä kerralla Johanna on piirtänyt kuvan paperille ja sen jälkeen lapset ovat saaneet piirtää sitä sormilla omaan käteen tai jalkaan. Sen jälkeen samaa kuvaa on piirretty useamman kerran kaverin selkään ennen kuin se on piirretty paperille. YouTubesta löytyy yksi esimerkki laulusta hakusanalla " Laulau Piirrän kukkasen ". Yhtä hyvin laulupiirtämistä voi tehdä muillakin lauluilla. Alkulauluna muskareissa on jokaiselle lapselle erikseen laulettava laulu, jonka aikana taputetaan perussykettä joko käsillä, käsillä reisiin tai näitä kahta vuorotellen. "X (lapsen nimi) on tullut muskariin, muskariin, muskariin. X on tullut muskariin.

Korona-aikaa

Tässä onkin nyt vierähtänyt jo useampi viikko näitä poikkeusoloja. Poijussa ollut lapsia paikalla todella vähän, joten vanhemmat ovat erittäin kiitettävästi noudattaneet viranomaisten suosituksia. Nyt eletäänkin sitten jännempää aikaa siitä, miten rajoituksia ja suosituksia lähdetään purkamaan ja millaisella aikataululla sekä, miten purkaminen vaikuttaa suosituksiin varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatushan on ollut kokoajan auki ja vahvana suosituksena on ollut pitää lapset kotona. Tämä onkin toteutunut kiitettävästi. Olemme pyrkineet pitämään toiminnan normaalina poikkeusoloista huolimatta paikalla oleville lapsille. Henkilökunnalle olen kehitellyt erilaisia mielekkäitä puuhia, kuten ammattikirjallisuuden lukemista, toiminnan arviointia, kehittämiskohteita ja tulevan suunnittelua. Maalis-huhtikuussa pyöri vielä henkilökunnalla vuosilomia, joten joku olikin viikoittain viettämässä vähän erilaista lomaa. Poijussa onkin virinnyt iloista ammatillistakeskustelua aiheesta kuin aihe